🐾 15 days risk-free testing           🚚 Free delivery and return           ⭐ 3 year warranty

5 tips die ervoor zorgen dat jouw kat de krabpaal zal gebruiken

Krabpalen zijn een must in elk huis met een kat. Krabben is essentieel voor de gezondheid van je kat. Ze rekken zo hun spieren, baken hun territorium af en verlossen hun stress. Maar katten hebben vaak wat tijd nodig om aan nieuwe spullen te wennen en verkeerde gewoontes af te leren. Deze tips helpen jou je kat aan te leren waar hij/zij wel mag aan krabben. Eenmaal je kat de paal aanvaardt, wordt het ook zijn/haar favoriete ligplek.

1) DE JUISTE RUIMTE
Een goede krabpaal in huishalen is 1 ding, maar het is voornamelijk de locatie die zal bepalen of de kat de paal zal gebruiken of niet. Wij kiezen als baasje vaak een plek in ons interieur die ons het beste uitkomt. Het lijkt ons logisch dat de kat dan naar de krabpaal zal gaan indien hij/zij wil krabben. Dit is helaas vaak niet het geval. Aangezien een kat zeer territoriaal is, zal hij/zij bepalen waar te krabben en rusten, niet wij. En dit is voornamelijk in ruimtes waar je als baasje zelf veel aanwezig bent.

Plaats de krabpaal in een ruimte waar je als baasje veel aanwezig bent, zoals: de woonkamer, keuken of slaapkamer. Een kat ziet graag wat zijn baasje aan het doen is en is graag bij hen in de buurt. Zorg ervoor dat de kat een goed overzicht heeft van de ruimte van op zijn krabpaal. Dit geeft de kat een veilig gevoel.

 

2) DE BESTE PLEK IN DE RUIMTE
Naast een goede kamer kiezen, speelt de plaats in deze kamer ook een rol voor de kat. Voor de zelfde reden als tip 1, zal de kat bepalen waar te krabben om zijn/ territorium af te bakenen. Om zich veilig te voelen in zijn nieuwe thuis, zal de kat zijn geur mengen met dat van zijn baasje. Deze is het sterkst aanwezig op plaatsen waar je veel zit. Zoals de zetel. Daarom is deze zo aantrekkelijk om aan te krabben. Een krabpaal in de buurt van de zetel zou dit kunnen voorkomen.

Heb je een krabpaal met ligplekjes, dan zal je kat zelf vertellen wat een goede plek is voor de krabpaal. Observeer waar je kat veel van zijn tijd doorbrengt, en plaats daar de krabpaal. Zoals bv. aan het raam. Een krabpaal aan het raam is een ideale plek voor de kat om zijn tijd te spenderen. Een raam is net tv voor katten., waar ze uren naar buiten kunnnen kijken naar de mensen en vogels die voorbij passeren.

 

3) GEUREN MENGEN
Indien je kat zich nog wat afstandelijk houdt van de krabaal kan je in het begin je kat zijn/haar favoriete mandje tijdelijk op de ligplekjes leggen. Zo mengt de geur van je kat met de nieuwe krabpaal. Je kat zal rapper openstaan voor nieuwe dingen die herkenbaar ruiken in plaats van nieuw.

4) SPEELMOMENT
Je hebt de krabpaal op een goede locatie geplaatst, maar er is nog wat gebrek aan interesse om te krabben? Gebruik de krabpaal mee in jullie speelmoment (vb. via een hengel). Laat je kat op en van de paal springen en laat hem/haar klimmen langs het sisal. Tijdens het spelen is een goed moment om de kat te lokken naar de paal en hem/haar zijn nageltjes in de paal te laten zetten. Zo zal je kat merken dat de krabpaal veilig is om op te klimmen  en zit zijn/haar geur er in vermengd. Hier is soms wat geduld nodig, maar het is ook goed voor de beweging van je kat.

 

5) VOORTONEN EN BELONEN
Toon aan waar je kat mag krabben door zelf aan de krabpaal te "krabben" beloon je kat na het krabben aan de paal. Neem je kat niet op om hem tegen de paal aan te zetten (dit werkt averechts). Goed gedrag belonen werkt altijd beter dan fout gedrag te straffen. Gebruik deze tip vooral wanneer je kat aan je meubels krabt.


Neem zeker ook eens een kijkje op onze instagram! Daar posten wij geregeld leuke video’s met tips en tricks ivm krabpalen en katten. Naast leuke video’s is er ook dagelijkse kattencontent om je instagramfreed op te vrolijken 😸.
In dit filmpje kan je alvast deel 1 van onze tips samengevat terugvinden:

Denk eraan dat niet elke kat hetzelfde is. Afhankelijk van de leeftijd en persoonlijkheid van je kat zullen deze tips meer geduld en herhaling vragen. Ga na waar je kat graag ligt en het meest van zijn tijd spendeert. Waar hij/zij strekt na het slapen, waar hij/zij aan krabt,... Betrek de krabpaal in jullie dagelijkse interacties en maak dit een routine. Zo kan je bv. je kat eerst laten krabben voor je hem/haar eten geeft.